AJÁNDÉKÖTLET: A KEDVENC SÜTEMÉNYES KÖNYVEIM

By 2019.12.19. Egyéb kategória

Az igazán finom sütemény egy jó recepttel kezdődik. Adhatunk még hozzá némi kreativitást az ízek terén, fűszerezhetjük egy kis formai újítással, és végül meghinthetjük egy mesés díszítéssel. Az egész ilyen egyszerű.

Az viszont már keményebb dió, hogy honnan szerezzük meg azt a jó receptet, hogyan variáljuk, vagy éppen mivel dobjuk fel a megszokott ízeket, milyen formavilág számít ma szépnek és persze hogyan készülnek a mai trendeknek megfelelő egyszerű, letisztult díszítések. Képi inspirációkért vagy receptekért böngészhetjük a Pinterestet vagy Instagramot, és szerencsére egyre több olyan magyar blogot találunk, amelynek írója szívesen megosztja velünk a valóban jó és finom receptjeit.

És persze választhatjuk a szakácskönyveket is, amiből végtelen mennyiségű van a piacon. Manapság trendi a gasztronómia (ami persze egyáltalán nem baj), ezért süt-főz a celeb, a stylist, a műsorvezető, a színész, az anyuka, a blogger és mindenki más is. Ezzel sincsen semmi baj, hiszen mindenki megtalálhatja a számára tetszőt, de emiatt a hatalmas bőség miatt számomra még nehezebb kiválogatni azt a pár könyvet, amibe valóban érdemes beruházni.

Minden szakácskönyvem nagy gonddal választom ki. Egyrészt nem is szeretnék feleslegesen pénzt kiadni, másrészt a könyvespolcom kapacitása is véges. A következő pár sorban szeretném Nektek bemutatni a kedvenceimet, amelyeket nagy becsben tartok, hátha ajándékötletként szolgál egy sütésimádó rokonnak, barátnak, ismerősnek, vagy Nektek.

Mindhárom könyvben közös, hogy a közösségi médiából már ismertem a cukrászhölgyek munkásságát, így alig vártam, hogy megjelenjenek a könyveik.

 

 

Sallay Fanni: Álom sütikivitelben

 

 

(ide kattintva meg is tudod rendelni)

Sorrendben ő volt az első a szerzeményem. A könyv felépítését tekintve egy teljes éven keresztül kalauzol el bennünket. Februárban találunk ötleteket a farsangi bulira, márciusban pedig a húsvéti asztalra. Nyáron könnyed desszerteket és persze esküvői tortát készíthetünk. Ahogy haladunk a könyvvel és az évvel, úgy kerülnek ősszel a nehezebb, tartalmasabb deszertek terítékre, megjelennek az évszak melengető fűszerei, a sütőtök, és persze a halloween rémisztő kekszei. Karácsonykor pedig különleges és ünnepi süteményeké és édességeké a főszerep.

Ennek a könyvnek köszönhetem a tortareceptem, a szaftos, fehércsokis piskótával, a rétegzéssel, a felépítéssel, és a tökéletesen lágy, selymes ízű mascarpone habbal.

Kelt tészta ügyben is Fanni briós tésztájához nyúlok először, és minden nyáron újrasütöm a rakott, citromos piskótáját.

A szuperül használható receptek mellett a képi világa könnyed, harmonikus és bájos.

Biztos vagyok benne, hogy egy szakácskönyv elkészítése nehéz és hosszú folyamat, így előfordulhat, hogy a legnagyobb igyekezet és igényesség ellenére is kerülnek bele hibák, sajnos ezt én is tapasztaltam a másik két könyv esetében.

Viszont ebben a könyvben eddig minden, általam kipróbált recept nagyon pontos és nagyon precíz volt, így biztos lehetek benne, hogy ha nekilátok egy édesség elkészítésének, akkor az sikerülni fog. Ez a megbízhatóság a könyv hatalmas értéke, emiatt bármikor szívesen veszem le a polcról.

 

Márk Szonja: Édesem süteményei, Édes ajándékok

 

 

(ide és ide kattintva meg is tudod rendelni)

Az Édesem blogot még a cukrászda megnyitása előtti időkből ismertem, majd egy kisebb álmom vált valóra, amikor személyesen is megkóstolhattam az addig csak facebookról látott finomságokat. A Nutellával burkolt banánkenyér íze azóta is itt él a számban, rengeteget formált az ízlésemen,mind a sütemények választása, mind készítése terén.

Nem volt kérdés tehát, hogy amikor megjelent Szonja könyve, azt kértem a Jézuskától, aki még dedikáltatta is nekem, pár kedves és személyes gondolattal kiegészítve. Ez a pár sor nagyon megmelengette a szívemet, és még nagyobb értéket adott a könyvnek.

Szonja íz- és formavilága nagyon jellegzetes. Főleg házias, hagyományos süteményeket készít, természetesen valamilyen kis csavarral, ami nagyon inspiráló, van, hogy magát a fűszerezést vagy ízpárosítást próbálom ki vagy gondolom tovább. Külön tetszenek a zsidó konyha édességei, mint a babka vagy a barhesz, amit szintén Tőle ismertem meg.

Azóta már otthon is számtalanszor elkészült az ominózus banánkenyér, de leptem már meg magam a citromos-pisztáciás tortájával és nyáron nagy sikert aratott a görög joghurtos sajttortája is.

Karácsony előtt különösen aktuális az Édes ajándékok című könyve, amely rengeteg tippet és ötletet ad, ha valamilyen ehető ajándékkal lepnénk meg a szeretteinket. Szerintem igazán hiánypótló és egyedi könyv, minden évben kipróbálok belőle valamit. Anyukám nagy granola rajongó, így mindig kap valami újfajta ízesítésűt, de a karamelleknek is nagy sikere szokott lenni.

A könyvek képi világa inkább sötétebb tónusú, egyszerű, és nagyon önazonos, aki egyszer látott Édesemes dolgot, az biztosan felismeri a könyvet is. Nagyon szeretem.

 

 

 

 

Horváth Alexandra: Hangulatfüggő

 

 

(ide kattintva meg tudod rendelni)

 

Ez is egy olyan könyv volt, aminek már nagyon vártam a megjelenését, mert az Egy csipet tortának nagy rajongója voltam facebookon és instagramon is. Modern, letisztult, egyszerű és nagyon igényes a stílusuk, és azt a francia irányt képviselik, amire én is csodálattal tekintek. Ezeket az alaprecepteket ilyen minőségben nem, vagy csak sok kutakodás után lehetne összegyűjtögetni, így ezt a könyvet is hiánypótlónak érzem.

Alexa a hangulatok köré fűzi a recepteket. Ez az elképzelés igazán jól működik, a könyvben szereplő meseszép fotók pedig még inkább felébresztik bennünk az adott érzést.

Régóta vágyott recepteket próbáltam már ki belőle, mint a financier, a sable breton, az opera,  vagy a madeleine.  De készítettem már belőle pogácsát és svájci vajkrémet és choux au craquelin-t is, és ezt a hosszú felsorolást látva azt hiszem, nem is kell több bizonyíték arra, hogy mennyire szeretem ezt a könyvet is.

 

Leave a Reply