A LEGÉDESEBB KAGYLÓCSKÁK: MADELEINE NARANCCSAL ÉS FEHÉRCSOKIVAL

By 2019.02.21. november 7th, 2019 Egyéb kategória

 

Egészen gyerekkorom óta nagy szeretettel lapozgatom anyukám receptes füzetét, amelyben a családi receptek és babakorom kedvenc sütőtökpüréje mellett egy madeleine nevű édesség is lapul. Akkor még csak a neve tetszett meg, de nem tudtam, hogy milyen bájos süteményt takar. Nemrég azonban a Pinterest -en szinte minden nap láttam egy-egy posztot ezekről a kagylóhéjra emlékeztető légiesen könnyed aprósütikről. Elkezdtem gyűjteni a recepteket, az ízvariációkat, ám forma híján csupán a tervezgetésig jutottam. Idén karácsonyra anyáék megleptek a régóta vágyott sütőformával, és ezzel elkészült életem első adag madeleinje.

A tésztához Horváth Alexandra Hangulatfüggő könyvében szereplő receptjét használtam (amit pedig tesómtól kaptam karácsonyra 🙂 ).  Készítésének apró mozzanatai, melytől igazán tökéletes és különleges lesz, teljesen lenyűgöztek. Citrushéjjal gazdagítottam, majd fehér csokiba mártottam. Megérte ilyen sokáig várni rá….

 

 

 

 

 

 

 

Madeleine naranccsal és fehércsokival

 

Sütési hőfok: 200 C°

Sütési idő: 6-8 perc

 

Hozzávalók kb. 18-20 darabhoz:

100 g cukor

2 tojás

1 narancs reszelt héja

1 citrom reszelt héja

1 tk vanília kivonat

100 g liszt

1 tk sütőpor

1 csipet só

100 g olvasztott vaj

100 g fehércsoki

 

A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd ízesítjük a reszelt citrushéjjal és a vanília kivonattal. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral és a sóval, és három részletben a cukros tojáshoz adjuk. Végül hozzákeverjük az olvasztott vajat, és legalább 3 órára, de az sem baj, ha egy egész éjszakára, hűtőbe tesszük. Fontos, hogy a tészta és a forma a lehető leghidegebb legyen, mert így fognak kialakulni a jellegzetes dudorok a madeleine hátulján. Emiatt nem árt, ha a formát is betesszük a hűtőbe, vagy a fagyasztóba.

A lehűlt tésztát habzsákba töltjük, és a sütőforma minden mélyedését 2/3 részéig töltjük. 200 fokos sütőben 6-8 perc alatt készre sütjük.

Amikor kihűltek a madeleinek, mikróban vagy vízgőz fölött felolvasztjuk a fehércsokit, és minden süteményt belemártunk.

Frissen a legfinomabb, de lezárt dobozban 2-3 napig eláll.

 

 

 

 

Leave a Reply