A húgom egyik kedvenc desszertje a hagyományos lúdláb szelet. A gyermekkori bolti-cukrászdás élményeket kicsit újragondolva alkottam meg ezt a verziót a névnapjára.
Kakaós, vajas piskóta ágyra fűszeres meggyzselé és lágy csokoládés mousse került, amit egy fényes, kakaós máz koronáz meg. A gyerekkori verzióhoz hasonlóan ebből is elég egy aprócska szelet, mert intenzív, gazdag desszertről van szó, de a margarin és étbevonó helyett itt az étcsoki karakteres íze dominál. Éppen ezért, mivel cukor és egyéb édesítőszer nem is kerül bele, csak minőségi étcsokival érdemes nekiállni.
A receptben szereplő alkotórészek részben Ötvös Zsuzsanna: Kreatív desszertiskola című könyvéből vannak, részben pedig saját ötletek, kísérletezések.
Lúdláb-mousse szelet
Kakaós, vajas piskóta
80 g puha vaj
80 g porcukor
80 g tojás
60 g liszt
20 g cukrozatlan, zsíros kakaó
Fűszeres meggyzselé:
300 g meggy
35 g cukor
4 g pektin
1 tk citromlé
1/2 tk fahéj
1/2 tk kardamom
Étcsokoládé mousse:
120 g zsíros tej
35 g tojássárgája
180 g étcsokoládé
1 kis csipet só
200 g habtejszín
Kakaós tükörglazúr:
60 g víz
65 g cukor
25 g cukrozatlan, zsíros kakaó
50 g habtejszín
5 g zselatin (2,5 lapzselatinnak felel meg)
A piskótához a puha vajat habosra keverjük a porcukorral. Hozzáadjuk a lazár elkevert tojást, majd több részletben, egy spatula segítségével a kakaóval elkevert lisztet. Egy sütőpapírra rárajzojuk a keretünket, amiben össze fogjuk majd állítani a süteményt, és a rajzolt téglalapon enyhén túlnyúlva kikenjük a masszát. 180 fokos sütőben, 8 perc alatt készre sütjük.
A fűszeres meggyzseléhez elkeverjük a pektint a cukorral. Az összeturmixolt meggyet elkezdjük melegítani a fűszerekkel, majd folyamatos keverés közben hozzáadjuk a cukros pektint. Forrásig melegítjük, majd további 1-2 percig forraljuk, folyamatos keverés mellett.
A kihűlt piskótát méretre vágjuk, és a sütőkeretbe helyezzük. Megkenjük a meggyzselével, és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön.
Ezután kezdjük el készíteni az étcsokoládé mousse-t. Ehhez a a tejet kézi habverővel simára keverjük a tojássárgájával, majd folyamatos kevergetés mellett addig melegítjük, még szép sűrű, selymes krémet kapunk. A még forró krémet egy szűrőn keresztül az összterört csokoládéra öntjük, majd egyneműre keverjük a masszát. Belekeverünk egy csipet sót, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
Közben az alaposan lehűtött, hideg tejszínből lágy habot verünk, és a több részletben, egy spatula segítségével óvatosan a csokis angolkrémhez öntjük.
Az elkészült mousse-t a keretbe öntjük, és megvárjuk, amíg a sütemény harmadik részlete is teljesen megszilárdul.
Végül elkészítjük a kakaós tükörglazúrt. Ehhez a kakaót egy edénybe szitáljuk, összekeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vizet és a tejszínt. Kevergetés mellett felforraljuk, majd további 1-2 percig főzzük.
A zselatinra annyi vizet engedünk, hogy éppen ellepje, és a mikróban 15 másodperc alatt felolvasztjuk. A kakaós mázt 2-3 percig hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a zselatint. Az elkészült glazúrt átszűrjük, maj mikor langyosra hűlt, a hűtőből kivett és alaposan kidermesztett csokoládé mousse tetejére öntjük.
Ha a tükörglazúr is megszilárdul, óvatosan levesszük a keretet, és forró vízbe mártott késsel felszeleteljük a süteményt.