Szilvás-marcipános mousse torta

By 2021.10.04. Egyéb kategória

Anyukám születésnapjára készülve, egy nagyon meleg nyári napon, arra gondoltam, hogy a hagyományos, piskótás-krémes tortánál jobban esne valami lágyabb, krémesebb finomság. Egy kis kutatás után találtam egy receptet Ötvös Zsuzsa blogján. Mák, joghurt és sárgabarack hármasa, ami még a hibák ellenére is teljes rajongást ébreszett bennem a mousse torták világa felé.

 

Azóta megrendeltem Zsuzsa könyvét is, mely számtalan alapreceptet és technikai leírást tartalmaz, melyekből saját ízlésünk és kreativitásunk szerint rakhatjuk össze a desszertünket. Az ősz beköszöntével ösztönösen eszembe jutnak a teltebb ízű alapanyagok, így született meg ez a szilvás-marcipános mousse torta. Nekünk nagyon ízlett ez a kombináció.

Szilvás-marcipános mousse torta

Mákos piskóta

40 g vaj

50 g porcukor

1 tojás

35 g liszt

15 g darált mák

 

150 g marcipán

 

Szilvás betét

200 g szilva

4 g pektin

25 g barna cukor

csipet fahéj

csipet kardamom

 

Vaníliás mousse

250 g tej

60 g tojássárgája

1 kk vanília paszta vagy 2 csomag igazi vaníliás cukor

50 g cukor

25 g liszt

5 g zselatin

150 g habtejszín

 

Szilvás zselé

150 g szilva átpaszírozva

30 g barna cukor

6 g zselatin

csipet fahéj

 

Először készítsük el a szilvás betétet, mert ki kell hűlnie. Ehhez a  szilvát botmixerrel pürésítjük, majd a fűszerekkel, a cukorral és a pektinnel elkeverjük és folyamatos kevergetés közben felforraljuk. Ha egyet-kettőt rottyant, levesszük a tűzről. Egy tortaalátétre vagy tálcára sütőpapírt fektetünk, ráállítunk egy 18 cm-es tortakarikát, és beleöntjük a zselét. Hűtőben teljesen kidermesztjük.

Amíg a szilvás zselénk pihen a hűtőben, elkészítjük a piskótát. A puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, hozzáadjuk a lazán felvert tojást, majd több részletben, egy spatula segítségével belekeverjük a lisztet és a darált mákot is. Egy sütőpapírra rajzolunk egy 20 centis kört, és a masszánkból kicsivel nagyobb piskótakarikát kenünk ki. 180 fokon 8 perc alatt készre sütjük. A piskótából egy 20 centis tortaforma segítségével kiszúrjuk a torta alját.

A marcipánmasszát porcukrozott deszkán kinyújtjuk, és egy 18 centiméter átmérőjű tortagyűrű segítségével egy kört szaggatunk ki belőle. A maradékot félretesszük a torta díszítéséhez.

Ha már megdermedt a szilva betétünk, nekiláthatunk a mousse elkészítésének.

 

A tojássárgáját elkeverjük a liszttel és a cukorral, majd a vaníliával ízesített meleg tejet apránként hozzáadva csomómentesre keverjük. Közepes tűzön, folyamatos kevergetés mellett puding állagúra sűrítjük. Közben a zselatinra éppen annyi vizet engedünk, hogy ellepje (ez csupán pár kanálnyi), és mikróban 15 mp alatt felolvasztjuk. A zselatint a még meleg, de már nem forró pudinghoz öntjük. Amíg hül a puding, a hűtőből frissen kivett, hideg tejszínből egy magas falú, keskeny mérőedényben kemény habot verünk, majd ha egy spatula segítségével a langyos pudinghoz forgatjuk.

Ezen a ponton már fontos a torta állításának megszervezése. Mielőtt hozzáadnánk a tejszínhabot, a piskóta köré állítsunk egy 20 centiméteres tortakarikát. A közepére helyezzük a marcipánkorongot, erre jön a szilvabetét, majd amikor összeforgattuk a pudingot a tejszínhabbal, az eddig bekészített tortára öntjük.

A zselatint miatt elkezd megkötni a mousse, így viszonylag gyorsan kell dolgozni vele, nincs idő arra, hogy még a tejszínhab belekverése után kezdjük el keresni a torta elemeit.

A tortánkat tegyük egy éjszakára a hűtőbe, hogy a mousse alaposan megdermedhesssen.

A szilvazseléhez a szilvát a szilvabetéthez hasonlóan botmixerrel pürésítjük, majd egy szitán átszűrjük. Hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, és összeforraljuk. Közben a zselatint a moussnál leírt módon mikróban megoldjuk, és a meleg szilvaszószhoz adjuk. Ha egy picit hűlt, a hűtőből kivett torta tetejére öntjük, és amíg meg nem dermed, újból visszatesszük a hűtőbe.

A tortaformából óvatosan, egy késsel körülvágva tudjuk majd kivenni, és ízlés szerint szilvával, mákkal, marcipánnal díszítjük.

 

Leave a Reply