Anyukám születésnapjára készülve, egy nagyon meleg nyári napon, arra gondoltam, hogy a hagyományos, piskótás-krémes tortánál jobban esne valami lágyabb, krémesebb finomság. Egy kis kutatás után találtam egy receptet Ötvös Zsuzsa blogján. Mák, joghurt és sárgabarack hármasa, ami még a hibák ellenére is teljes rajongást ébreszett bennem a mousse torták világa felé.
Azóta megrendeltem Zsuzsa könyvét is, mely számtalan alapreceptet és technikai leírást tartalmaz, melyekből saját ízlésünk és kreativitásunk szerint rakhatjuk össze a desszertünket. Az ősz beköszöntével ösztönösen eszembe jutnak a teltebb ízű alapanyagok, így született meg ez a szilvás-marcipános mousse torta. Nekünk nagyon ízlett ez a kombináció.
Szilvás-marcipános mousse torta
Mákos piskóta
40 g vaj
50 g porcukor
1 tojás
35 g liszt
15 g darált mák
150 g marcipán
Szilvás betét
200 g szilva
4 g pektin
25 g barna cukor
csipet fahéj
csipet kardamom
Vaníliás mousse
250 g tej
60 g tojássárgája
1 kk vanília paszta vagy 2 csomag igazi vaníliás cukor
50 g cukor
25 g liszt
5 g zselatin
150 g habtejszín
Szilvás zselé
150 g szilva átpaszírozva
30 g barna cukor
6 g zselatin
csipet fahéj
Először készítsük el a szilvás betétet, mert ki kell hűlnie. Ehhez a szilvát botmixerrel pürésítjük, majd a fűszerekkel, a cukorral és a pektinnel elkeverjük és folyamatos kevergetés közben felforraljuk. Ha egyet-kettőt rottyant, levesszük a tűzről. Egy tortaalátétre vagy tálcára sütőpapírt fektetünk, ráállítunk egy 18 cm-es tortakarikát, és beleöntjük a zselét. Hűtőben teljesen kidermesztjük.
Amíg a szilvás zselénk pihen a hűtőben, elkészítjük a piskótát. A puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, hozzáadjuk a lazán felvert tojást, majd több részletben, egy spatula segítségével belekeverjük a lisztet és a darált mákot is. Egy sütőpapírra rajzolunk egy 20 centis kört, és a masszánkból kicsivel nagyobb piskótakarikát kenünk ki. 180 fokon 8 perc alatt készre sütjük. A piskótából egy 20 centis tortaforma segítségével kiszúrjuk a torta alját.
A marcipánmasszát porcukrozott deszkán kinyújtjuk, és egy 18 centiméter átmérőjű tortagyűrű segítségével egy kört szaggatunk ki belőle. A maradékot félretesszük a torta díszítéséhez.
Ha már megdermedt a szilva betétünk, nekiláthatunk a mousse elkészítésének.
A tojássárgáját elkeverjük a liszttel és a cukorral, majd a vaníliával ízesített meleg tejet apránként hozzáadva csomómentesre keverjük. Közepes tűzön, folyamatos kevergetés mellett puding állagúra sűrítjük. Közben a zselatinra éppen annyi vizet engedünk, hogy ellepje (ez csupán pár kanálnyi), és mikróban 15 mp alatt felolvasztjuk. A zselatint a még meleg, de már nem forró pudinghoz öntjük. Amíg hül a puding, a hűtőből frissen kivett, hideg tejszínből egy magas falú, keskeny mérőedényben kemény habot verünk, majd ha egy spatula segítségével a langyos pudinghoz forgatjuk.
Ezen a ponton már fontos a torta állításának megszervezése. Mielőtt hozzáadnánk a tejszínhabot, a piskóta köré állítsunk egy 20 centiméteres tortakarikát. A közepére helyezzük a marcipánkorongot, erre jön a szilvabetét, majd amikor összeforgattuk a pudingot a tejszínhabbal, az eddig bekészített tortára öntjük.
A zselatint miatt elkezd megkötni a mousse, így viszonylag gyorsan kell dolgozni vele, nincs idő arra, hogy még a tejszínhab belekverése után kezdjük el keresni a torta elemeit.
A tortánkat tegyük egy éjszakára a hűtőbe, hogy a mousse alaposan megdermedhesssen.
A szilvazseléhez a szilvát a szilvabetéthez hasonlóan botmixerrel pürésítjük, majd egy szitán átszűrjük. Hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, és összeforraljuk. Közben a zselatint a moussnál leírt módon mikróban megoldjuk, és a meleg szilvaszószhoz adjuk. Ha egy picit hűlt, a hűtőből kivett torta tetejére öntjük, és amíg meg nem dermed, újból visszatesszük a hűtőbe.
A tortaformából óvatosan, egy késsel körülvágva tudjuk majd kivenni, és ízlés szerint szilvával, mákkal, marcipánnal díszítjük.