Az én valentinom: Lisztmentes csokoládétorta

Hosszú-hosszú kutatás után, pár éve kaptam meg Mireille Guiliano: Francia nők télen-nyáron című könyvét, amelyben a jobbnál jobb receptek között megbújik a franciák híres lisztmentes csokoládétortájának leírása is. Nehéz, gazdag, de ellenállhatatlan desszert, melyet éppen ezért csak különleges alkalmakra készítek ha vendégek érkeznek hozzánk, és ez kerül az asztalra szenteste is.

 

Idén valentin napra újra elkészítettem. A csokoládé bujasága és eleganciája számomra rószaszín szívecskék nélkül is tökéletesen kifejezi ennek a februári napnak a szerelmes hangulatát. Ahogy egy jó szerelem, ez a torta is napról napra egyre élvezetesebb lesz.

 

 

Lisztmentes csokoládétorta

Hozzávalók egy 18 centiméteres tortához:

100 g étcsokoládé

100 g vaj

100 g cukor

2 tojás

3 ek étkezési keményítő

1 csipet só

A csokoládét vízgőz felett, vagy mikróban többször átkeverve megolvasztjuk. Ízesítjük a csipet sóval, a puha vajhoz öntjük, és a keveréket jó alaposan kihabosítjuk. A cukorral és a tojásokkal is így teszünk, egészen addig kevertessük egy robotgéppel, vagy verjük egy habverővel, amíg a cukros tojás egészen világossárga és habos nem lesz.

Ezután a két részt elegyítjük, majd egy spatula segítségével hozzákeverjük a keményítőt is. Egy 18 centis, kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, és ezt a mennyiséget 180 fokon 20 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje már ropogós, de a belseje még krémes maradt. A formában hagyjuk kihűlni.

Tovább ízesíthetjük vaníliával, narancshéjjal, fahéjjal, csilivel, tonkababbal, rózsavízzel, igazából bármit tehetünk bele, ami illik a csokoládéhoz.

Házi tejszínhabbal még finomabb.

 

 

 

Leave a Reply