Variációk mézeskalácsra

By 2020.12.20. Egyéb kategória

Számomra a karácsony elképzelhetetlen mézeskalács nélkül, kicsi korom óta mindig része az adventi várakozásnak. Minden évben alakul, és úgy érzem, hogy jellemzi az évet, az aktulis hangulatomat, gondolataimat.

 

Az idei évben három formában is megszületett.

Először egy téli mesevilág elevenedett meg belőle, hogy a Nagymamáim életébe egy kis karácsonyi hangulatot csempésszen egy nehéz év után.

Másodjára Anyukámmal közösen sütöttük és díszítettük, végig nézve közben az összes létező, giccses karácsonyi filmet.

Harmadjára pedig az ajándékba szánt sütisdobozok díszeként mintáztam őket, tőlem szokatlan, sötét színekben. Idén először vettem észre magamon, hogy ahogy öregszem, a bájos pasztell árnyalatok után elkezdtem vonzódni a sötétebb tónusokhoz. Az esküvőnket is a sötétkék és a barna színeiben képzelem…

 

Az alap mindhárom variációnál ugyanaz, csupán a megvalósításban különböznek.

 

Mézeskalács

Hozzávalók. (mérettől függően kb 60-80 db mézeskalácshoz):

600 g liszt

160 g vaj

160 g porcukor

2 tk. szódabikarbóna

3/4 ek. mézeskalács-fűszerkeverék

1 ek. tejföl

1,5 dl méz

2 tojássárgája

1 narancs héja

 

Díszítés:

1 tojásfehérje

kb. 200-250 g porcukor

1 ek. étkezési keményítő

1 kk citormlé

 

 

A vajat a porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a tejfölt, mézet, a tojássárgáját és a szódabikarbónát. Ízesítjük a narancshéjjal és a fűszerkeverékkel, majd hozzákeverjük a lisztet, és tésztává dolgozzuk.

Ezt a tésztát nem kell pihentetni, lisztezett felületen nyújtsuk 3-4 mm vastagságúra, szaggassuk ki, és 175 fokon 6 percig süssük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszárad, éppen csak szép világosbarnák legyenek, mikor kivesszük őket.

A máz elkészítése: A tojásfehérjét egy kis citromlével elkezdjük felverni, majd apránként hozzáadjuk az átszitált, keményítővel elkevert porcukrot. Közben egy gépi habverővel fokozatosan keverjük. A megfelelő máz egyik titka, hogy a porcukornak teljesen fel kell oldódni a fehérjében, máskülönben a porcukordarabok díszítés közben eltömíthetik a zsákot. A megfelelő állag elérése hosszú folyamat, akár 8-10 percig is kell folyamatosan kevertetnünk. A porcukor mennyisége nagyban függ a tojás méretétől.

A kontúrok megrajzolásához tejföl sűrűségű mázra van szükségünk, melyből egy keveset kivéve a konyhapultra, annak tartania kell a formáját.

A mézeskalácsok teljes befedéséhez ennél valamivel hígabb állag a megfelelő. Ehhez az írókát pár csepp vízzel kell hígítanunk. Akkor megfelelő a terülőmáz állaga,ha egy kanalat végighúzva benne szépen visszafolyik a helyére.

Általános szabály, hogy vízzel hígítani, porcukorral sűríteni tudjuk a mázat.

Ételfestékből én most por állagút használtam, de a folyékony is megfelelő, amennyiben jó minőségű, nem a vízben oldódó,hipermarketekben kapható, híg fajtáról van szó, ugyanis az teljesen elrontja az állagát.

A díszítéshez használhatunk műanyag habzsákot, vagy sütőpapírból készült tölcsért. Ez utóbbit a cukrászdában tanultam, és én nagyon szeretem díszítésekhez használni. Mutatom, hogyan készül:

 

Mézeskalács mesevilág

A mézes házikókhoz kartonból készítettem sablont, majd írókával díszítettem a kisült házikót. Végül egy üvegbe oázisból faragtam egy kis emelvényt, abba beleszúrtam a mézeseket, és porcukorral körbeszórtam.

 

 

Mázas mézesek

Először írókával megrajzolom a formák kontúrját, majd terülőmázzal töltöm ki. Ha szeretnék cukrot szórni bele, akkor azt most kell, ha viszont tovább szeretném díszíteni írókával, meg kell várni, amíg teljesen megszárad a máz. Ez kb 3-4 óra.

Leave a Reply