HÁZI CROISSANT RÁÉRŐS REGGELEKRE

By 2020.10.18. Egyéb kategória

Éppen szombat reggel van. Az ablakon beszűrődő, cirogató napsugarak ébresztenek. A család körül üli az asztalt, frissen sütött corissant és kávé illata lengi be a konyhát.

 

Ugye, milyen idilli kép? Nyilván az embernek nincs ideje minden reggelt így kezdeni, de egyszer-egyszer igazán megéri rászánni az időt. A franciák híres péksüteményét, a croissant, nem is olyan nehéz otthon elkészíteni, és kis tervezéssel könnyedén időzíthetjük az elkészítését, így biztosan be tudjuk illeszteni a napunkba.

A croissant egy élesztős-vajas, úgynevezett blundel tésztából készül, pont úgy, mint a mi kakaós csigánk vagy túrós batyunk. Picit technikás az elkészítése, sok apróságra kell figyelni és nem árt némi gyakorlás sem, de igazán megéri. Én személy szerint imádom az állagát, a vele való munkát, és persze azt a felhős, vajas állagot, amit munkánk gyümölcseként kapunk.

A tészta jellegzetes állaga a lassú kelesztésnek és a hajtogatásoknak köszönhetően alakul ki. Fontos, hogy rászánjuk az időt, és ne siettessük a folyamatokat. A kelesztés lassú, a hűtőben zajlik, és egy-egy hajtogatás után is alaposan vissza kell hűtenünk a tésztát, hogy szépen tujduk majd nyújtani.

A tészta lefagyasztható a már hajtogatott állapotában, lefagyasztható már formázott croissantként, hogy csak elő kelljen kapni, amikor szükség van rá. Ha frissen, reggelire szeretnénk készíteni,  pihentethetjük a croissantokat egy éjszakán át már megformázva, tepsibe rakva a hűtőben, hogy reggel már csak sütni kelljen.

 

 

Croissant

Hozzávalók 6 db-hoz

300 g liszt

1,75 dl tej

15 g élesztő

25 g cukor

5 g só

150 g vaj

1 tojás a kenéshez

 

A tejet meglangyosítjuk, belemérünk 10 g cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedve kb 10 perc alatt felfuttatjuk, majd a liszttel és a csipet sóval szép, sima felületű tésztává dagasztjuk. Letakarjuk, és hűtőben 1 óra alatt kelesztjük. Hűtőben az élesztőbacilusok lassabban dolgoznak, de ha mi jól dolgozunk, akkor minden munkafolyamat után látnunk kell, hogy valamelyest kelt a tészta.

 

A kelesztés után kivesszük a hűtőből, és lóhere alakúra nyújtjuk. Ez azt jelenti, hogy 4 “levelet” vagy “fület” nyújtunk a tésztára úgy, hogy  a közepét picit vastagabbra hagyjuk. Ide helyezzük vékony szeletekre vágva a hűtőhideg vajat. Ráhajtuk a felső “fület”, majd az óramutató járásával megegyező irányba haladva becsomagoljuk. Picit megütögetjük a nyújtófával, és óvatosan kinyújtjuk.

 

Minden nyújtásnál nagyon figyelni kell arra, hogy a tészta ne szakadjon ki, és ne folyjon ki belőle a vaj. Ezt úgy kerülhetjük el, hogy mindig alaposan visszahűtjük a tésztát. Ha megolvad a vaj, hamarabb kiszakad. Ha úgy érezzük, hogy kezd letapadni, akkor nyugodtan lisztezzük, de arra ügyeljünk, hogy hajtogatások előtt seperjük le róla a lisztet, mert különben a rétegek nem fognak összetepadani. Emellett a már említett, óvatos ütögetés is segít, hogy egy picit könnyebben alakítható legyen a tészta. Kis gyakorlással ki fogjuk tapasztalni, hogy mikor nyúlik szépen, és ebben az esetben igazából már könnyen kezelhető a tésztánk.

(A fázisfotókon nem túl szép a tésztám, az az adag nem is sikerült jól, pont amiatt, hogy munka helyett fotózgattam, így megolvadt benne a vaj. Végül azért mutatom meg a fázisfotókat, mert mégis jobban szemlélteti, hogy mit is kell csinálni, mint a suta magyarázatom. Ez van, az ember vagy süt, vagy fotóz…:))

És akkor lássuk is a hajtogatásokat!

Kb 2-3 centisre nyújtva először hajtunk egy duplát. Képzeletben megfelezzük a tésztát, a két szélét behajtjuk a felezőpontig, majd még egyszer félbe hajtjuk az így kapott tésztát.

Becsomagoljuk celofánba, és legalább fél órára betesszük a hűtőbe pihenni.

Miután picit kelt és kellően visszahűlt, a fentieket szem előtt tartva újra kinyújtjuk a tésztát. Hajtunk rajta egy duplát. Elforgatjuk 90 fokkal, és újra kinyújtjuk. Ezúttal egy szimplát hajtunk rajta. A tésztát képzeletben 3 egyenlő részre osztjuk. A tészta jobb oldalát behajtuk az első harmadig, majd erre ráhajtjuk a kimaradt egyharmadot. Folpackba csomagoljuk, és újabb fél órára betesszük a hűtőbe.

A pihenő után újból elforgatjuk 90 fokkal a tésztát, kinyújtjuk, hajtunk egy szimplát és megint pihentetjük.

Ezzel a tésztánk el is készült, lefagyaszthatjuk, vagy dolgozhatunk vele.

A croissantok formázásához 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk, majd 3 egyenlő részre vágjuk. A részeket átlósan felezzük és a kapott háromszögeket feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, lekenjük a felvert tojással, és letakarva fél órán keresztül szobahőmérsékleten kelesztjük. (ha másnap reggel szeretnénk kisütni, akkor a formázott croissantokat egy éjszakán át a hűtőben is keleszthetjük).

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és a kifliket 5 percen keresztül sütjük, majd a hőmérsékletet 175 fokra mérsékelve tovább folytatjuk a sütést 20 percig.

Leave a Reply