Talán már-már alaptételként jelenthetjük ki, hogy egy jó pogácsa receptre mindenkinek szüksége van. Amilyen gyakran találkozunk vele egy-egy megbeszélésen, fogadáson, kiránduláson vagy családi összejövetelen, olyan nehéz igazán finomat készíteni belőle. Mert valamiért nem kel meg, túl tömör, nem elég leveles, túl száraz, nincs íze, odaég az alja, kemény, rágós és még sorolhatnám, hányféle változatos módon tud nem sikerülni. Éppen ezért mindenki keresi az igazit, és ha egyszer rátalál, nem engedi többé.
Konyhai pályafutásom során már én is több receptet próbáltam, és szerencsésnek mondhatom magam, mert több nagyon finom, jól bevált opcióm is van, így helyzettől és hangulattól függően tudok választani. Ha valami családi összejövetelre készülünk, vagy hagyományos, cukrászdás ízre vágyom, akkor a vajas pogácsához nyúlok. Amikor valami karakteres ízre vágyunk, előkerül a juhtúrós pogácsa receptem. Ha pedig valami mediterrán helyen süttetném a hasam és igazán különlegesre vágyom, az aszalt paradicsomos-feta sajtos verzióhoz nyúlok. A tavasz kezdetén szívesen veszem elő a medvehagymás receptem, míg ősszel inkább tökmaggal teszem karakteressé ezeket az apró, sós falatokat.
Amit most szeretnék megosztani Veletek, az a legrégebbi pogácsa receptem, még anyukámtól. Akkor szoktam ezt választani, ha valami gyors, biztos, finom és puha pogácsára vágyom. Pont tökéletes egy borozós estéhez, vagy egy nagy kiránduláshoz, amikor nem tervezem meg jó előre a programot, és gyorsan kell valami finomat alkotnom.
Túrós pogácsa
Sütési hőfok: 180 C°
Sütési idő: 10-12 perc
Hozzávalók kb. 40 db pogácsához:
250 g liszt
250 g túró
250 g vaj
2 tojás
csipet só
reszelt sajt
A túróból, lisztből, a szobahőmérsékletű vajból, 1 tojásból és egy csipet sóból egynemű tésztát gyúrunk.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd egy kis méretű pogácsaszaggatóval (vagy akár feles pohár szájával) kiszaggatjuk. A pogácsák tetejét megkenjük a másik tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk őket.
180 C°-ra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, amíg a sajt szép aranybarna lesz a tetején.
Köszönöm, hogy elolvastad, gyere máskor is! 🙂