Az otthon ízű kelt tészta: Nutellás babkakoszorú

By 2019.04.27. Egyéb kategória

 

Gyerekkoromban szinte minden hétvégén készített anyukám egy nagy adag kelt tésztás süteményt, buktát, kakaós kalácsot vagy éppen mesterien formázott diós fonatokat. Pont emiatt egy jó darabig nem is tudtam ránézni ezekre a kelt tésztára, mostanra azonban fordult a kocka.

Akárhányszor készítem, ami mostanában egyre gyakrabban előfordul, az otthon jut eszembe.Egyébként is van valami egészen mediatív, valami egészen csodálatos ezekben a süteményekben. Mindig elvarázsol, ahogy a kezeim között, az anyukámtól tanult mozdulatokkal dagasztva a tészta egyre tökéletesebb lesz, míg végül elnyeri sima, ruganyos alakját. Aztán pihen, érik, mígnem a duplájára dagad. Mostanában azt hiszem, talán kicsit túl is kelesztem őket, hűtőben, hogy minél inkább érvényesüljön az élesztős ízük.

 

 

Húsvétkor is ezekkel az ízekkel próbáltam az asztalra varázsolni a nagybetűs otthont, méghozzá egy fonott kalács képében. A locsolóknak pedig, piros tojás helyett, babkát készítettem.

 

 

 

A babka, vagy más néven jeruzsálemi kalács már annyiszor jött velem szembe a különböző közösségi oldalakon, hogy megérett az elhatározás az elkészítésére. A töltelékéhez egy nagyon egyszerű utat, a Nutellát választottam, ugyanis a nagyszülők bőséges kezeinek hála ipari mennyiség gyűlt fel belőle otthon. Nyilván amiben Nutella van, csak jó lehet, így ebben a kalácsban sem kellett csalódnunk. Még langyosan eleszegettem egy felet….

Nutella maradt még, így biztosan készítek még ráérős reggelekre, vagy bekuckózós, otthonhangulatú délutánokra.

 

 

 

Nutellás babkakoszorú

 

Sütési hőfok: 190 C°

Sütési idő: 25 perc

 

Hozzávalók 4 koszorúhoz:

A tésztához:

275 g liszt

50 g porcukor

25 g friss élesztő

1 csipet só

1 nagy tojás

60 ml hideg víz

75 g vaj

 

A töltelékhez:

8 ek. Nutella

 

A sziruphoz:

125 g cukor

75 ml víz

 

A tészta hozzávalóiból sima felületű, ruganyos tésztát gyúrunk. Az élesztőt nem kell keleszteni, és arra sem kell figyelni, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen, mert a tészta ezután 12 órán keresztül, szép lassan fog megkelni a hűtőben. Ehhez a folyamathoz a tésztát takarjuk le egy nejlonszatyorral, és sütés előtt egy teljes éjszakán át pihentessük.

Másnap reggelre kelni fog, de nem lesz a duplája. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, picit átgyúrjuk, és lisztezett deszkán, téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük két evőkanál Nutellával, és ekkor kezdődik az igazi varázslat, a formázás, amitől babka lesz a babka. A megkent tésztát a hosszabb oldala mentén feltekerjük, mintha kakaós csigát készítenénk, és majd egy éles kés és néhány határozott mozdulat segítségével hosszában félbe vágjuk. A két felet ezután összefonjuk, úgy, hogy a vágott felülete nézzen fölfelé. A közepétől indulunk, és haladunk a két széle felé, így lesz szép feszes. Az összefont tésztát koszorúvá hajlítjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A másik három tésztarésszel is így járunk el.

Hagyományosan a babkát kalács formában sütik. Ha mi is így szeretnénk, ne osszuk négy részre a tésztát, hanem egy nagy téglalapot nyújtsunk, kenjünk, tekerjünk és fonjunk. Fonás egyszerűen egy püspökkenyér formába helyezzük, és abban sütjük majd meg.

A formázott babkát még egy órán keresztül, szobahőmérsékleten kelesztjük, majd 190 C°-os sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

Sütés közben elkészítjük a szirupot. A vizet a cukorral pár perc alatt összeforraljuk, majd az elkészült szirupot elosztjuk a még forró babkák között, melyek magukba szívják, hogy elnyerjék tökéletes állagukat és ízüket.

 

 

Leave a Reply