Azt hiszem, a linzerkarikát mindenki ismeri és kóstolta már. Sőt, talán a legtöbbünknek még édes emlékei is vannak arról, ahogy a nagymamája vagy az anyukája mellett sertepertél a konyhában, és nagy átéléssel szaggatja a tésztát, vagy éppen már ragasztgatja a kisűlt karikákat.
Mama nálunk is sokszor készítette,ha egy-egy ünnep kapcsán összegyűlt a család. Porcukorlepte, hófehér tetejükkel az ünnepi asztal díszei voltak.
Otthon anyukám mindig vastagabb karikákat sütött, amelyek kevésbé voltak légiesek, viszont apával annál nagyobb örömmel kentük a lekvárt a karikák közé. Apunak nincs az a mennyiség, ami lekvárból sok lenne, így ellenőrző szemei mintegy minőségbiztosításként is szolgáltak lekvár-ügyben.
A húsvét közeledtével, a régi ünnepeket idézve, megkívántam a linzert, de a lekvárt most egy fanyar, üdítő citromkrémre cseréltem. Így is finom lett, megéri kipróbálni. 🙂
Citromkrémes linzer
Sütési hőfok: 180 C°
Sütési idő: 6-8 perc
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
A tésztához:
300 g liszt
200 g vaj
100 g porcukor
1 tojássárgája
1 csipet só
A citromkrémhez:
3 citrom leve és reszelt héja (kb 150 ml)
80 g kristálycukor
4 tojás
1 ek keményítő
1 csipet só
90 g vaj
A linzer készítésének titka, hogy minden alapanyag jó hideg legyen, és a lehető legkevesebbet érintkezzen a kezünkkel, hogy ne is melegedjen fel. Ha ezt nem tartjuk be, akkor nem lesz omlós a tésztánk.
A lisztet összekeverjük a porcukorral, és hozzáadjuk a hideg vajat, minél kisebb darabokban. A vajat elmorzsoljuk úgy, hogy mindig a liszttel érintkezzen, ne pedig közvetlenül a kezünkkel. Ha már jó morzsás az állaga, hozzáadjuk a tojássárgáját és a csipet sót, és tésztát gyúrunk belőle. Amikor összeáll, már kész is van, folpackba csomagolva hűtőbe tesszük legalább 2 órára.
A pihentetett tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtjuk, és tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon, 6-8 perc alatt készre sütjük. Az én sütőm nem egyenletesen süt, ezért az 5. perc táján meg kellett fordítanom a tepsit. Amikor szép világosak, kivesszük őket, és hagyjuk kihűlni.
A krémhez a cuktrot, a citromlevet és citromhéjjat elkeverjük a tojással és a keményítővel, és lassú tűzön besűrítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a vajat és simára keverjük.
Végül egy szitán átszűrjük, hogy a citromhéjj és az esetlegesen kicsapódó tojásdarabokat kiszűrjük, és egy selymesen lágy krémet kapjunk, amivel aztán a megszokott módon összeragasztjuk a linzereket.