Üdítő apróság: Citromkrémes linzer

By 2019.04.16. február 18th, 2020 Egyéb kategória

 

Azt hiszem, a linzerkarikát mindenki ismeri és kóstolta már. Sőt, talán a legtöbbünknek még édes emlékei is vannak arról, ahogy a nagymamája vagy az anyukája mellett sertepertél a konyhában, és nagy átéléssel szaggatja a tésztát, vagy éppen már ragasztgatja a kisűlt karikákat.

Mama nálunk is sokszor készítette,ha egy-egy ünnep kapcsán összegyűlt a család. Porcukorlepte, hófehér tetejükkel az ünnepi asztal díszei voltak.

 

 

Otthon anyukám mindig vastagabb karikákat sütött, amelyek kevésbé voltak légiesek, viszont apával annál nagyobb örömmel kentük a lekvárt a karikák közé. Apunak nincs az a mennyiség, ami lekvárból sok lenne, így ellenőrző szemei mintegy minőségbiztosításként is szolgáltak lekvár-ügyben.

 

 

 

A húsvét közeledtével, a régi ünnepeket idézve, megkívántam a linzert, de a lekvárt most egy fanyar, üdítő citromkrémre cseréltem. Így is finom lett, megéri kipróbálni. 🙂

 

 

 

 

Citromkrémes linzer

 

 

Sütési hőfok: 180 C°

Sütési idő: 6-8 perc

 

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

A tésztához:

300 g liszt

200 g vaj

100 g porcukor

1 tojássárgája

1 csipet só

 

A citromkrémhez:

3 citrom leve és reszelt héja (kb 150 ml)

80 g kristálycukor

4 tojás

1 ek keményítő

1 csipet só

90 g vaj

 

A linzer készítésének titka, hogy minden alapanyag jó hideg legyen, és a lehető legkevesebbet érintkezzen a kezünkkel, hogy ne is melegedjen fel. Ha ezt nem tartjuk be, akkor nem lesz omlós a tésztánk.

A lisztet összekeverjük a porcukorral, és  hozzáadjuk a hideg vajat, minél kisebb darabokban. A vajat elmorzsoljuk úgy, hogy mindig a liszttel érintkezzen, ne pedig közvetlenül a kezünkkel. Ha már jó morzsás az állaga, hozzáadjuk a tojássárgáját és a csipet sót, és tésztát gyúrunk belőle. Amikor összeáll, már kész is van, folpackba csomagolva  hűtőbe tesszük legalább 2 órára.

A pihentetett tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtjuk, és tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon, 6-8 perc alatt készre sütjük. Az én sütőm nem egyenletesen süt, ezért az 5. perc táján meg kellett fordítanom a tepsit. Amikor szép világosak, kivesszük őket, és hagyjuk kihűlni.

A krémhez a cuktrot, a citromlevet és citromhéjjat elkeverjük a tojással és a keményítővel, és lassú tűzön besűrítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a vajat és simára keverjük.

Végül egy szitán átszűrjük, hogy a citromhéjj és az esetlegesen kicsapódó tojásdarabokat kiszűrjük, és egy selymesen lágy krémet kapjunk, amivel aztán a megszokott módon összeragasztjuk a linzereket.

Leave a Reply