EGYSZERŰ ELEGANCIA: SABLÉ VIENNOIS

By 2019.03.22. november 7th, 2019 Egyéb kategória

 

Először két éve készítettem sablét, ajándékba, Márk Szonja könyvéből.  Akkor azt hittem, hogy valami nagyon különleges, extra dolgot alkottam, de ahogy most kutakodtam, hogy mit is írhatnék ezekről a kis kekszekről, ráeszméltem, hogy valójában gyermekkorom kinyomott, omlós keksze is tulajdonképpen sablé volt.

Azonban tovább gondolva mégsem. Ahogy nőttem, és változtam, a tea mellé rágcsált omlós keksz is átalakult. Ma már jó minőségű vajjal készítem, és persze egy jó nagy csipet sóval, ami a kakaó keserű ízével igazán különleges ízélményt ad. Formázom és alaposan kihűtöm sütés előtt, hiszen ettől lesz igazán porhanyós.

 

 

 

Ezek az apró lépések emelik egy teljesen más szintre az egyszerű, omlós kekszet. Ezek adják az eleganciáját, a finomságát, a légies báját. A sütést alkotássá emelik, az elkészült sablékat pedig mini műalkotásokká, amit nem csak úgy bekap az ember, hanem egy pillanatra megáll, és minden falatot kiélvez.

 

 

Most úgy érzem, hogy csak így érdemes bármit is sütni.

 

 

 

 

Kakaós sablé viennoise

 

 

Recept forrása: http://felholanyka.blogspot.com/2010/04/kakaos-sable-viennois.html

 

Sütési hőfok: 180 C°

Sütési idő: 12 perc

 

Hozzávalók kb 30 darabhoz

260 g finomliszt
30 g cukrozatlan kakaópor
250 g szobahőmérsékletű vaj
100 g porcukor
1 nagyon tojásfehérje
csipetnyi só

 

A vajat kihabosítjuk a porcukorral és a tojásfehérjével. Hozzászitáljuk a lisztet, a kakaót, és a sót. Egy fakanállal összekeverjük, és az ekkor még nagyon lágy tésztát legalább 1 órára hűtőbe tesszük.

A kihűlt tésztából hengert formázunk, majd folpackba csomagolva újra visszatesszük a hűtőbe. Legalább 1 órát ismét pihentetjük, de akár egy éjszakán keresztül is maradhat a hűtőben.

Akár le is fagyaszthatjuk, így bármikor gyorsan hozzájuthatunk egy kis kekszhez, ha megkívánjuk.

A hideg hengerekből 1 cm vastagságú korongokat vágunk, melyeket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezünk. 180 fokos sütőben, 12 perc alatt készre sütjük.

Mikor kihűlt, olvasztott étcsokival és ehető rózsaszirommal díszítettem, de önmagában is nagyon finom. Lezárva sokáig eláll.

 

Leave a Reply